Víkend hokejbalových šampiónov po siedmy raz určil, kto je kráľom regionálnych líg na Slovensku.

Po siedmy raz pripravilo občianske združenie ŠOK - Šport Osveta Kultúra v spolupráci s TOPhbl.sk a SHbÚ boj o titul kráľa regionálnych líg - Víkend hokejbalových šampiónov. Desať mančaftov z celého Slovenska sa pobilo o prestížny titul. Ten napokon zostal v rukách petržalskej Farmy. Bratislavčania sa ale tento raz museli na prvenstvo poriadne natrápiť.

Už sobotňajšie súboje priniesli mnoho zaujímavého hokejbalu. Súboje v základných skupinách naznačili, že každý tím pricestoval do Žiliny v kvalitnom zložení a s nemalými ambíciami. Na úvod si Blackhawks tesne poradili s Liptákmi z Funky Monkeys, pričom forma zástupcu z Martina následne gradovala každým zápasom. Problémy s brankárom zastavili Euroimpex v boji o lepší výsledok proti Farme, ale títo rivali sa ešte mali na turnaji stretnúť. 

Nasledoval boj Považanov (Scorpions) proti Predmieru. Zástupca ligy z Bytče nebol ďaleko od zisku bodov, ale skúsenosti priklonili triumf na stranu "škorpiónov". Denver v ďalšom zápase zdemoloval zlatomoravské Ananásy, no Nitrania asi ešte netušili, že to bola ich posledná radosť z výhry na turnaji. 

Krásny hokejbal ponúkol boj Farmy s Košičanmi. Dargovskí vlci predviedli vskutku výbornú hru a favorita trápili až do samého záveru. Jediná presná rana napokon rozhodla o osude stretnutia. Lizards sa vo svojom úvodnom vystúpení natrápili s Liptákmi, ale triumf napokon vydreli.

Ako už bolo avizované, Denver nestačil na neskoršieho finalistu zo svojej skupiny - Euroimpex v druhom stretnutí predviedol omnoho lepší výkon, najmä v defenzíve. Aj boj Predmieru s Blackhawks Žilina bol nečakane vyrovnaný. Žiaľ, pre Predmier, opäť z toho body neboli.

Ananásy ukončili turnaj bez zisku bodu aj preto, lebo proti Dargovským vlkom skrátka nemali nárok na úspech. Denver v ďalšom súboji dostal nakladačku od Farmy a Predmier si pripísal ďalšiu prehru, tentoraz na úkor Funky Monkeys. Ananásom sa nedarilo ani proti Euroimpexu, ich najlepší výkon stačil iba na prehru o štyri góly. 

Mimoriadne napínavé bolo "domáce" derby medzi Blackhawks a Scorpions, ktorí poslednú sezónu strávili v žilinskej lige. Nechýbala nervozita, šarvátky i pekné góly. Žilinský majster napokon svoju pozíciu ustál. Dargov si podvečer pripísal ďalší triumf na úkor Denveru, ktorý najmä v prvej polovici kládol húževnatý odpor. Ani to ale nestačilo. 

Po troch prehrách sa Predmier a Ananásy rozhodli zložiť zbrane pred najväčšími favoritmi svojich skupín. Dargov tak čakal po miernej pauze súboj s Euroimpexom. To bol ďalší nervydrásajúci súboj. Dargovčania však doplatili na to, že do Žiliny pricestovali iba s jedným gólmanom. Jeho skúsenosti a skvelá hra divákov často poriadne nadchli. Náklad v podobe štyroch súbojov za deň sa ale napokon prejavil a Euroimpex v plnej zostave zvíťazil.

V nedeľu sa dohrávali súboje Stupavy s Blackhawks a Funky Monkeys - Scorpions, ktoré rozhodli o konečnom poradí v skupine B. Oba duely boli nesmierne napínavé. "Opičky" sihali na triumf a posun v skupine. Rozhodujúci gól ale padol do ich siete. Ešte nervydrásajúcejší bol boj Žiliny so Stupavou, ktorý rozhodol jediný presný zásah.

Play - off:

Vo štvrťfinále si tak sily zmerala Farma a Liptáci. Očakával sa jednoznačný výsledok, najmä keď Funky Monkeys mali v nohách náročný ranný boj a sila úradujúceho víťaza Víkendu šampiónov je známa. To sa ale nestalo! Liptáci siahli na dno síl a takmer neskoršieho víťaza prekvapili! Podarilo sa im loptičku dopraviť do siete Farmy aj v momente, ktorý by znamenal vyrovnanie na 2:2. Rozhodcovia ale tento zásah neuznali za gól a Farma boj zvíťazila. Ešte dlho však hráči v bielo-čiernom pritakávali na to, že ako zvíťazili, mohli aj prehrať.

Pomerne jasnou záležitosťou bol duel medzi Blackhawks a Denverom. Nitrania síce odolávali v prvom dejstve, po zmene strán už ale Žilinčania ukázali svoju dravosť a posunuli sa do svojho druhého semifinále v histórii turnaja. 

Nervy na dranc priniesol boj Euroimpexu so "škorpiónmi". Nechýbali šarvátky a pekné góly. Euroimpex napokon predviedol o čosi viac hokejbalového umenia a napriek tomu, že prvé dejstvo prehral, v tom druhom vsietil súperovi štyri góly a postúpil. 

Prestrelku ako sa na prestížny turnaj patrí vytiahli Stupava a Dargovskí vlci. Čo platilo večer sa ale potvrdilo aj ráno. Boj, ktorému nechýbalo naozaj nič už mali Košičania takmer vyhratý. V závere im však došli sily a Lizards sa vzchopili k rozhodujúcemu úderu. Konečný rezultát - 8:5.

Semifinálové boje patria na Víkende šampiónov vždy k tomu najlepšiemu. Inak to nebolo ani tentoraz. Prvý duel bol "žilinským derby". Blackhawks napriek kvalitnému výkonu nestačili na veľkého rivala a Euroimpex sa posunul k bránam finále. Pre bývalý Mikomix tak opäť zostal iba boj o bronz. Druhé finále bolo klasickým šlágrom ZHbL. Farma prehrávala proti Stupave a po prvom polčase sa rodil koniec Petržalčanov na tróne turnaja. Ukázala sa ale ich sila a zvrátili vývoj vo svoj prospech. Stupava ale bola proti. Umné taktické ťahy a vyrovnanie bolo na svete. Rýchla odpoveď Farmárov však znamenala definitívne spečatenie finálovej zostavy.

O tretie miesto sa hrali nájazdy, ktoré lepšie dopadli pre Blackhawks. Boj o bronz ale v oboch mužstvách zatienilo veľké sklamanie. Oba mančafty totiž tento rok pomýšľali jedine na finále. 

Veľkolepé finále malo všetko, čo finále prestížneho turnaja má mať. Atmosféru, veľké mená na oboch stranách, napätie a pekné góly. Euroimpex bol od začiatku o jeden krok pozadu a ten sa ukázal ako rozhodujúci. Farmári totiž dokázali kontrolovať svoj náskok a napokon doviesť súboj do víťazného konca. 

Siemdy ročník teda opäť ovládla Farma Petržalka a ide o jej štvrtý triumf na turnaji. Zvyšné dve sady medailí si rozdelili mužstvá zo Žiliny. Strieborné Euroimpex a bronzové Blackhawks Žilina.

Najlepší hráči zápasov:

Marek Janák (Blackhawks - Funky Monkeys)
Ján Drevenák (Euroimpex - Farma Petržalka)
Andrej Hrenák (Scorpions - Predmier)
Tomáš Daniška (Ananásy - Denver)
Milan Jurica (Farma - Darkovskí vlci)
Adam Zámečník (Funky Monkeys - Lizards Stupava)
Michal Koštek (Dever - Euroimpex)
Matej Rendek (Predmier - Blackhawks)
Róbert Franc (Ananásy - Dargovskí vlci)
Richard Válek (Farma Petržalka - Denver)
Tomáš Krúpa (Predmier - Funky Monkeys)
Milan Drevenák (Euroimpex - Ananásy)
Lukáš Dolinajec (Blackhawks - Scorpions)
Denis Markuš (Dargovskí vlci - Denver)
Ján Drevenák (Dargovskí vlci – Euroimpex)
Peter Buliš (ŠHBK Lizards Stupava - Blackhawks)
Michal Tomečko (Funky Monkeys - Scorpions)

Štvrťfinále:

Erik Antl (Farma - Funky Monkeys)
Jakub Rufati (Blackhawks - Denver)
Milan Beniač (Euroimpex - Scorpions)
Branislav Štefan (Stupava - Dargovskí vlci)

Individuálne ocenenia:

Najlepší brankár: Marián Palaček (Euroimpex)
Najlepší hráč: Miroslav Božík (Stupava)
Najlepší obranca: Tomáš Marcinek (Farma Petržalka)
Najlepší strelec: Ján Drevenák (Euroimpex).

Plán zápasov: