LIVE ONLINE: Slovensko obhájilo po druhý raz za sebou titul majstra sveta. Jozef Ďuris (tréner Slovenska po trojgólovom úvode): "Chalanov sme museli krotiť".

Slovenských reprezentantov čaká druhý súboj proti Kanade na tomto šampionáte. Po dueli v základnej skupine sa náš národný tím pobije so zámorským mužstvom o zlato. Z prvého merania síl vyšli lepšie Slováci, ktorí zvíťazili 3:0.

Slováci vstúpili do finálového stretnutia fantasticky. Už po devätnástich sekundách otváral skóre Martinusík po okulahodiacej kombinácii s Rampáčekom a Titkom - 1:0. Netrvalo ani pol minúty a naši reprezentanti svoje vedenie zvýšili zásluhou Hrivnáka - 2:0. V 7. min sa nechal vylúčiť Marchuk, ktorý tak dal Slovensku ďalšiu príležitosť na ešte zvýšenie svojho náskoku. Naši reprezentanti touto šancou nepohrdli a po krížnej prihrávke od Bujdáka delovkou z kruhu rozvlnil kanadskú sieť po tretí raz Oravec - 3:0. Následne však prišli nepozornosti na našej strane. Laurencelle hneď v 8. min našiel medzeru medzi Petríkovými betónmi a znížil na 3:1. Nasledovalo vylúčnie Titku, ktoré rýchlo potrestal Martel a stav bol razom 3:2. V samom závere prvej tretiny sa cez našu obranu dokázal presadiť Kanaďan Martel, spomedzi kruhov zvolil bekhendové zakončenie, ktoré skončilo na ľavej tyčke Petríkovej bránky.

Druhá tretina začala v svižnom tempe. V devätnástej minúte dostal dve minúty za sekanie Miroslav Božik, Slováci však oslabenie úspešne ubránili. Dôležitý zákrok si počas neho pripísal Petrík, keď vychytal zblízka strieľajúceho Martela. Ukážkový semafor vzápätí vytiahol proti tomu istému hráčovi. Kanadské mužstvo malo viac z hry, stroskotávalo však na vynikajúcom Petríkovi, ktorý potvrdzoval skvelú turnajovú formu. Zaskvel sa však aj jeho náprotivok Tim Barlow. Počas oslabenia sa na neho rútil Patrik Svitana, jeho strelu kanadský brankár poležiačky odkopol betónom. Mikrosúboj Petrík – Martel pokračoval, v presilovke 5 na 3 mal navrch kanadský útočník a následne pri hre štyroch slovenských hráčoch otočil skóre Marcus Power. Slováci však ešte do prestávky stihli vyrovnať zásluhou Milana Rampáčka. Ten si po vyhratom slovenskom buly potiahol loptičku až k pravej žŕdke Barlowovej bránky a zblízka ho prekonal.

Prvú veľkú šancu tretej tretiny mal na hokejke Oravec, ktorého spoza bránky našiel nahrávkou Radovan Zelenka. Kanadský brankár bol ľahu pri pravej tyčke, Oravec ho však na dvakrát nedokázal prekonať. V nasledujúcom striedaní trafil Rampáček zblízka pre zmenu ľavú tyčku. Tridsiata ôsma minúta priniesla ďalšiu početnú výhodu pre Slovákov, za držanie poslali rozhodcovia na trestnú lavicu Patricka O´Keefa, ostala však nevyužitá. Ak druhá pätnásťminútovka patrila skôr kanadským reprezentantom, v tej tretej mali mierne navrch slovenskí. A necelé dve minúty pred koncom to potvrdili i gólom. Počas celého stretnutia Patrik Svitana viac ráz skúšal strely od modrej čiary, ujala sa však až tá v čase 43:05 počas presilovky. Kanaďania následne odvolali brankára a Hrivnák presnou strelou do prázdnej bránky potvrdil slovenské víťazstvo.

Výsledok finálového stretnutia na MS 2017 v Pardubiciach:

10.06.2017 17:00 Slovensko
6:4
(3:2,1:2,2:0)

 
Kanada finále

Góly: 1. Martinusík (Rampáček, Titka), 1. Hrivnák (Maděra), 8. Oravec (Bujdák, Hrivnák), 29. Rampáček (Titka, Kollár), 44. Svitana (Bujdák, Oravec), 45. Hrivnák (Oravec, Svitana) – 8. Laurencelle (Martel, Yetman), 9. Martel (Escott, Kelly), 27. Martel (Azevedo, Laurencelle), 28. Power (O'Keefe, Kelly)

Zostavy:

Domáci: Petrík (Mišovec) – Minárik, Káčer, Titka, Blahút, Bujdák, Zelenka, Tupý, Dejneka – Rampáček, Martinusík, Kollár, Hrivnák, Beniač, Maděra, Oravec, Teplický, Slovák, Škultéty, Lipták, Svitana, Božík, Piják

Hostia: Barlow (Flores) – Azevedo, Babij, Fortier, Kastes, Marshall, O'Keefe, Szolga, Wild, B. Yetman – D'Abadie, Dentremont, Escott, Gingera, Du. Kelly, Dy. Kelly, Laurencelle, Marchuk, Martel, Merasty, Power, Reid, N. Yetman

Divákov: 4.150

Boris Oravec: "Fantázia! Bojovali sme ako jedna partia, bojovali sme za Slovensko. Čo dokázala táto banda, to je neuveriteľné. Momentálne ani neviem, ako to vyjadriť. Chcem si to najmä poriadne užiť. Ďakujeme všetkým divákom, že nás celý čas hnali vpred."

Milan Rampáček: "Vyrovnávajúci gól na 4:4 bude jeden z najpamätnejších v mojom živote. Som štastný, že sa nám to podarilo. Doma mám tri baby a iba dve zlaté medaile. Musel som preto získať aj tú tretiu. Teraz teším na oslavy a aj na oslavy s rodinou, s ktorou som desať dní vôbec nebol.

Jozef Ďuris: "Ľudia nám hovorili, aby sme priniesli zlatý hetrik, no snažili sme sa krotiť nadšenie, chceli sme ísť krok po kroku a s pokorou. Je úžasné, že sa nám to podarilo. Čo to vlastne znamená mi dôjde asi až o tri dni. Vedeli sme, že Kanadu nezlomia ani tri góly, no niektorí chalani už začali hrať s prílišnými emóciami. Museli sme to v šatni krotiť a som nadšený, že sa nám podarilo zvíťaziť."

Tomáš Tupý: "Počas sezóny by som ani neveril, že sa dostanem do reprezentácie. Teraz som majster sveta. Neviem, čo k tomu viac povedať. Oslavy budú úžasné."

Michal Hrivnák: "Je to neskutočný pocit. Ani neviem, ako ho opísať. Podaril sa nám obrovský úspech. Začiatok nám vyšiel fantasticky, no každý z nás vedel, že Kanadu nezlomia ani tri góly. To sa potvrdilo. Som nesmierne šťastný. Toto je rozhodne môj posledný zápas v seniorskej hokejbalovej reprezentácii a najbližší rok ma neuvidíte ani v extralige."

 

Tabuľka Muži A1
#KlubZVVPPPPskóre+/-B%forma
1.Slovensko4400012 : 3912100
2.Kanada4210119 : 712867
3.India420028 : 12-4650
4.Grécko410128 : 10-2433
5.Fínsko400043 : 18-1500